Kafijas gatavošanas padomi

Padomi

Viens no svarīgājakiem posmiem kafijas pupiņas ceļojumā no plantācijas līdz krūzītei ir kafijas pagatavošana. Kafiju var pagatavot dažādi - no tā mainīsies gan kafijas stiprums, gan garša, gan arī aromāts. Ja vairāk garšo stipra kafija, tad kafiju pagatavojot būtu jāizvēlas kāds no espresso aparātiem vai moka kanniņa. Ja vairāk patīk maigāka kafija, tad to var pagatavot, aplejot krūzītē, kafijas preskannā vai dažādos filtra aparātos un konusos. Ja patīk izteikti rūgta kafija, tad jāizvēlas tumšāks grauzdējums.

Tāpat kā jebkurš cits pārtikas produkts ir garšīgāks svaigs, izņēmums nav arī kafija, tāpēc vienmēr iesakām izvēlēties augstas kvalitātes un svaigi grauzdētu kafiju, lai izbaudītu dažādību kafijas garšās.

Esam apkopojuši svarīgākās lietas, kam vajadzētu pievērst uzmanību, kafiju pagatavojot.

Ūdens

Ūdenim ir milzīga nozīme kafijas garšā, tāpēc būtu ieteicams lietot filtrētu ūdeni. Ja ūdens būs pārāk ciets, kafija var garšot neinteresanti, bet, izmanotojot pārāk mīkstu ūdeni, kafija var garšot nepatīkami skābi. Ieteicamais pH līmenis ūdenim, pagatavojot kafiju, būtu 6.5-7.5.
Ieteicamā ūdens temperatūra, pagatavojot kafiju, būtu no 92-96 C.
Izmantojot filtrētu ūdeni kafijas aparātos, tas ievērojami paildzinās kafijas aparātu dzīvi, kā arī varēsi izbaudīt katras kafijas patieso garšu.

Malums

Kafijas maluma pakāpe ir jāizvēlas atkarībā no metodes, kādā kafiju plānots pagatavot. Kafiju var samalt dažādi: gan ļoti smalki (turku kafija), gan smalki (espresso, moka kanniņa), gan vidēji (filtra kafijas konusi un aparāti), gan rupji (kafijas preskanna). Lai izceltu un izbaudītu katras kafijas patieso garšu, būtu ieteicams kafijas pupiņas samalt tieši pirms gatavošanas.

Daudzums

Katrs mēs sagaršojam savādāk, tāpēc vislabākais ir vadīties pēc savām sajūtām. Ieteicamais daudzums, pagatavojot kafiju, piemēram, ar kafijas preskannu vai filtra kafijas aparātu, vai konusu, ir 60g maltas kafijas uz 1l ūdens.

Grauzdējums

Gaišs grauzdējums – šāda veida grauzdētā kafijā ir iespējams sajust katras kafijas unikālo garšu, kurai raksturīgāks ir augļainais un citrusīgais skābums.
Vidējs grauzdējums – arī šādā veidā grauzdētajā kafijā ir iespējams sajust katras kafijas unikālo garšu, kurai būs apaļāka un pilnīgāka garša. Kafijas garšā būs raksturīgs līdzsvars starp saldu, skābu un rūgtu.
Tumšs grauzdējums – šādā veidā grauzdētai kafijai garšā dominēs rūgtums un nebūs izteiktas augļainas un ļoti interesantas garšu notis.

Laiks

Jo ilgāk kafijas biezumi būs kontaktā ar ūdeni, jo vairāk vielu, ko apslēpusi kafijas pupiņa, būs kafijas tasē. Ne visas vielas kafijas garšu ietekmē patīkami, tāpēc ir liela nozīme, cik ilgi atļaut kafijai pabūt kontaktā ar ūdeni. Pagatavojot kafiju ar apliešanu krūzītē vai ar kafijas preskannu, ievilkšanās laikam vajadzētu būt 4 minūtes.

Uzglabāšana

Kafijas lielākais ienaidnieks ir gaiss, tāpēc kafiju būtu ieteicams uzglabāt noslēgtā traukā, istabas temepratūrā, tumšā vietā.